Trasee turistice

Ridicat pe o colină, chiar în zona centrală a localității Măciuca, Centru Spa se bucură de privilegiul de a avea în imediata vecinătate, unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din țară, format din sculpturi ale unor artiști francezi și români reuniți în cadrul unei tabere interculturale.

La 2 și respectiv 3 km de aici, turiștii pot admira arhitectura nobiliară a Țării Românești din secolul al XIX-lea. Cele două cule existente în satele Popești și Zăvoieni au peste 150 de ani și au aparținut boierilor măciuceni. După cum este cunoscut, acest gen de construcții a jucat un rol extrem de important în întreaga lume ca elemente fortificate, cu dublu scop de apărare și veghe.

Itinerariul turistic, însă, poate continua fiindcă, la o distanță de aproximativ 50 de km, putem vizita renumita Mănăstire Dintr-un Lemn, declarată monument istoric.

Zona Horezu – recunoscută ca un vechi centru de ceramică populară obținută prin mijloace tradiționale: roata olarului, cuptoare orizontale pe lemne, obiecte de finețe ornamentală. „Cocoșul de Hurez”, așa cum se numește târgul ceramicii populare românești, se organizează în fiecare an, în prima săptămână a lunii iunie.

O zonă interesantă care merită descoperită o reprezintă Cheile Bistriței – cele mai înguste chei în calcare din România, fiind declarate rezervație naturală.

Pe pitoreasca vale cu același nume se află Mănăstirea Bistrița, ctitorită de boierii Craiovești. De remarcat faptul că în complexul monahal de la Bistrița s-a instalat prima tiparniță din Țara Românească, a ieromonahului Macarie, precum și o legătorie de cărți bisericești. Din vechea ctitorie, astăzi se mai păstrează bisericuța Bolnitei, având o impresionanta frescă interioară din tradiția paleologă târzie când începeau să pătrundă în Balcani elemente artistice folosite de iconografii cretani.

La 250 m de Mănăstirea Bistrița se găsește Peștera Liliecilor. Peisajul este mirific, aproape sălbatic…o adevărată aventură!

Urcând, vom întâlni Mănăstirea Arnota, minunată prin pictură, arhitectură și sculptură, putând fi considerată unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice și de artă religioasă din țară.

Vă puteți aventura mai departe și veți descoperi localitatea Polovragi. Este situată într-o zonă de munte pe valea râului Olteț cu un potențial turistic dezvoltat. Mănăstirea Polovragi și peștera cu acelasi nume fac deliciul turiștilor. Peștera este legată de războaiele romanice, fiind locul unde se retrăgeau dacii și Zamolxes însuși.

Un alt traseu turistic ar putea reprezenta zona Drăgășani, la o distanță de 26 de km de comuna Măciuca. Imaginează-ți un loc pitoresc cu o zonă de deal unde cerul roșu, în apus de soare, are culoarea vinului! Podgoria Drăgășani este zona unde turismul oenologic este însoțit de peisaje frumoase și de experiențe captivante pentru pasionații de vin.

„Orașul vinului” adăpostește, cum era și firesc, Muzeul Viei și Vinului. Acesta cuprinde o serie largă de instalaţii tradiţionale pentru prelucrarea strugurilor, dar şi dovezi clare ale practicării acestei vechi îndeletniciri în zona Drăgăşani. De asemenea, sunt expuse şi distincţiile câştigate de vinurile de Drăgăşani de-a lungul timpului, precum Competiţia de la Bordeaux (1898) sau Expoziţia Mondială de la Paris (1900). Muzeul se poate vizita între orele 10,00 – 18,00 (aprilie – octombrie) şi 9,00 – 17,00 (noiembrie – martie).

Pe Dealul Viilor proprietarii de crame și-au construit adevărate oaze și așteaptă turiștii, care vor să respire aroma de poveste a vinului nobil de Drăgășani, la o plimbare prin vie, la cules, la făcutul și la degustatul minunatei licori.

Crama Știrbey are o poveste de peste 300 de ani și ne oferă vizite ghidate în vie și cramă, degustări de vinuri.

Crama Bauer poate fi vizitată în orice sezon, cu programare și puteți degusta vinuri la care să faceți paring cu anumite preparate, să asistați la activități culturale.

Specific acestei crame este faptul că se caută soiuri rare ale strugurelui sau nedescoperite încă.

Crama Avincis, alături de Vila Dobrușa, este recunoscută pentru ambiția de a pune în valoare soiurile autohtone în dialog cu soiurile internaționale. Stilul neobrâncovenesc al conacului și înfățișarea Cramei, combinația dintre piatră, lemn, sticlă și metal, toate reprezintă un potențial cultural foarte bine valorificat.

Cultura viței-de-vie nu este singura care definește zona Drăgășani…În micul orășel de provincie se găsește, de asemenea, Casa Memorială a scriitorului Gib Mihaescu.

Mănăstirea Mamu, situată pe Valea Mamului, localitatea Stănești Lunca, ctitorită de Voievodul Constantin Brâncoveanu, este o altă cladire monahală care merită vizitată.

Mănăstirea Stănești, aflată în comuna Lungești, la o mică distanță de Mănăstirea Mamu, păstrează înscris în piatră, unul dintre cele mai frumoase texte de cronică din istoria românilor, primul scris de o femeie, în care se vorbește despre faptele de vitejie ale unuia dintre cei mai faimoși căpitani ai domnitorului Mihai Viteazul, stolnicul Stroe Buzescu.

Zona complexului Spa și împrejurimile reprezintă, așadar, o adevarată provocare, care așteaptă să fie descoperite în schimbul promisiunii unei experiențe de neuitat…